Vandreture i Jordløse Bakker
På vandreture i Jordløse Bakker går vi på opdagelsestur i landskabet og ser hvad der er nået hidtil og fortæller om planer for fremtiden.Vandringer i Jordløse Bakker
Den næste vandring, DN Assens indbyder alle interesserede til er:
Søndag den 12. januar kl. 13.00-15.00.
Mødested: P-pladsen på Jordløse Møllevej overfor nr. 37
Danmarks Naturfonds arealer er under stadig forandring og det går voldsomt til. I vinterens løb er utallige træer blevet fældet, de velkendte stier er under omlægning og nye hegn er ved at blive rejst. Målet er dog det samme som det hele tiden har været. Genskabelse af et enestående bakkelandskab med et væld af blomster, svampe og insekter. En fredelig plet med fritgående kreaturer der græsser i overdrev og skov. På turen ser vi hvad der er nået hidtil og hører om planer for fremtiden.
Turen ledes af Sven Rask, der er formand for DN Assens.
Deltagelse er gratis og tilmelding er ikke nødvendig.
Danmarks Naturfonds arealer er under stadig forandring og det går voldsomt til. I vinterens løb er utallige træer blevet fældet, de velkendte stier er under omlægning og nye hegn er ved at blive rejst. Målet er dog det samme som det hele tiden har været. Genskabelse af et enestående bakkelandskab med et væld af blomster, svampe og insekter. En fredelig plet med fritgående kreaturer der græsser i overdrev og skov. - Citat fra Sven Rask
I 1994 købte Danmarks Naturfond de første arealer i Jordløse Bakker. Det var dels et gammelt overdrev med stor artsrigdom og et mindre stykke med nåleskov, i alt 20 hektar. Allerede den gang formuleredes et ønske om at udvide overdrevsarealerne på skovens bekostning. Der skulle overvindes mange problemer som følge af landbrugspligt, skovlove og begrænsede driftsmidler, men det gik langsomt den rigtige vej og i årenes løb erhvervedes flere arealer. I dag ejer fonden 78 hektar hvoraf ca. 37 er overdrev og resten skov. I 2024 fik fonden tilladelse til at etablere skovgræsning på hele arealet og det er arbejdet med at etablere helårsgræsning i to store folde der nu er gået i gang.
Områdets største naturværdier er knyttet til naturtypen ”surt overdrev” og der findes en række sjældne svampe, planter og insekter. Alle dog kun i få eksemplarer indenfor små områder. Det er håbet at de ny driftsformer vil understøtte en spredning, så de forskellige arter danner flere livskraftige bestande.
Blandt de sjældne arter findes en række græslandssvampe. Alene af vokshatte findes mindst 17 forskellige og med lidt held finder vi en af dem på en kølig januardag.